Varomattomuus ei ole urheutta. Rohkeutta on tehdä turvallisesti.

Olen niin tyytyväinen tämän päivän asiakkaaseeni, joka kykeni kuonokopan avulla rauhoittumaan, henkäsemään syvään ja jopa sulkemaan silmänsä rentoutuneena hieronnan aikana. Omistaja tehnyt mallikasta työtä♥️. Olen hieronut hänet aiemminkin, ilman kuonokoppaa, tietäen hänen olevan varsin ennakkoluuloinen käsittelyä kohtaan ja nousevan herkästi vastarintaan salaman nopeasti. Aiemmin saatiin taistella ja rauhoitella koiraa alkaen 10minuutista 40minuuttiin, jotta ylipäätään sain koskettaa koiraa. Hierontakäynnin aikana saattoi helposti tulla useampi kuin yksi läheltäpititilanne näykkäämisen suhteen, joskus on minulta hiustuppokin ohimennen repästy irti.

Teen töitä käsilläni ja saan elantoni sillä. Jokainen tietää, että vaikka olisi vain parissa sormessa laastari, KAIKKI arjen askareet vaikeutuvat: et saa kaupassa muovipussia auki, et saa näppäiltyä älyluuriasi jos peukalo on paketissa, hampaidenpesu on vaikeaa vasemmalla kädellä jos oikea käsi (oikeakätisellä ihmisellä) on paketissa. Entäs sitten kun tapahtuu se kamalin asia mitä voi tapahtua, sinulta vaurioituu jänne tai hermo kädestäsi tai kasvosi tärveltyvät tai menetät näkösi. Edessä mahdollisesti useampia kalliita korjausoperaatioita ja kuntoutusta, mutta lopputulos ei välttämättä koskaan korvaa entistä. Uusi arkesi ja toimintakyvyttömyytesi tai ulkonäkösi muistuttaa sinua joka päivä siitä, että otit tyhmän riskin, jonka olisi voinut välttää yhdellä harmittomalla pikku asialla: kuonokopalla.

Eläinten kanssa työskennellessäni altistan itseni päivittäin puremavammoille. Kyllä, olen eläinalan ammattilainen ja minun on oltava taitava eläinten lukemisessa ja käsittelyssä, mutta puremariskiä ei millään muulla voi lähes 100% vähentää kuin kuonokopan käytöllä.

On totta, että osa koirista ahdistuu suuresti kuonokopista. Tietenkin, jos niihin ei ole totutettu, vaan isketään epäilyttävä kapistus naamaan kiinni yllättäen siinä vaiheessa kun on todettu esim. Eläinklinikalla ettei kynsiä pystytä puremavammoitta leikkaamaan ilman kuonokoppaa. Koiran kierrokset ovat korkealla jo ennästään, tilanne ahdistaa ja yhtäkkiä päähän yritetään sitoa jotakin kiinni mitä en ole ikinä nähnyt. En minäkään suostuisi.

Tämän takia mielestäni kuonokoppa pitäisi tehdä jokaiselle koiralle yhtä tutuksi JA mukavaksi stressittömäksi asiaksi kuin vaikkapa kaulapannan käyttö. Kaikilla koirilla ei tarvitse käyttää milloinkaan kuonokoppaa, mutta sen käytön tutuksi tekemisestä POSITIIVISESTI  jo pentuaikana ei ole YHDELLEKÄÄN koiralle haittaa. Mielestäni kasvattajat voisivat pentupakettinsa hoito-ohjeisiin jopa lisätä tämän asian opettelun. Se, että kuonokopan saa koiralle ilman koiran ahdistumista, on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin sisäsiistiksi opettaminen!

Lisäksi joissakin paikoissa, esimerkiksi Virossa julkisilla matkustettaessa koiran kanssa koiralta vaaditaan kuonokopan käyttö, mikäli koira ei ole häkissä. Näin ollen, jos koiran kanssa matkustamista haaveilee, on hyvä olla myös maakohtaisista rajoituksista ja varautua niihin jo etukäteen!

Kun koira on tottunut kuonokoppaan joka istuu hyvin päähän ja se ei koe sitä pelottavana asiana, sen käyttö tarvittaessa ei huononna koiran elämänlaatua millään tavalla. Sen sijaan se voi pelastaa joskus jossakin tilanteessa ihmisen kasvot tai raajat.

Ei olla tyhmänrohkeita sankareita vaan tehdään turvallisesti. Varomattomuus ei ole urheutta, vaan rohkeutta on tehdä turvallisesti♥️

Kommentit