Koirahierontaa Koiralähtöisesti, Nea Neva

Kivuttomasti ja vaivattomasti liikkumista maksimaalisella toimintakyvyllä sekä innostumisen ja onnistumisen hetkiä arjessa- nämä ovat hyvinvoinnin kulmakiviä koirasi elämänlaadussaKoirahierontaa ja käsittelykäyntejä koiralähtöisesti Fear Free-metodeita soveltaen toteutan sekä Tampereen seudulla että Helsingin seudulla kotikäynteinä.
Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.


Lyhyesti minusta:

Olen siis Nevan Nea, intohimoinen koiraharrastaja, kotoisin Tampereelta.
Eläinten kanssa työskentely on ollut itselleni lapsesta asti luontaista ja palkitsevaa. Vuodesta 2012 olen työskennellyt klinikkaeläinhoitajana niin päiväklinikoilla kuin päivystyksessäkin.

Työskentelyssäni arvomaailmani painottuu vahvasti eläinlähtöisyyteen ja pyrinkin käyttämään työssäni eläinlähtöisiä tekniikoita aina kun mahdollista. Eläinlähtöisyys vähentää eläimen stressiä sekä lisää huomattavasti työn turvallisuutta ja mielekkyyttä jokaisen osapuolen kannalta.

Syksyllä 2019 aloitin pitkäaikasimman urahaaveeni toteuttamisen, eläinlääkäriksi opiskelemisen, mitä kautta kehitän jatkuvasti osaamistani ja laajojen kokonaisuuksien ymmärtämystäni myös koirahierojana.
Ennen eläinlääkiksen aloittamista valmistuin Tampereen koirahierojakoulusta kesällä 2017 koirahierojaksi ja elokuussa 2017 perustin toiminimen, jonka alla työskentelen edelleen viikottain.  Koirahierontoja aloin tehdä jo opiskeluvaiheessani syksyllä 2016. 

Koirahierojakoulun suorittaminen vaati kokonaisuudessaan vuoden päivät ja ahkeraa työskentelyä:100h käytännön hierontaharjoitteluita projektikoirilla, satoja tunteja anatomian ja fysiologian opiskelua, sekä 40 lähiopetuspäivää koululla, jolloin treenattiin palpointia ja käsittelyä elävillä koirilla sekä perehdyttiin fysikaalisiin hoitomuotoihin kuten TENS, akupunktio, lämpö-ja kylmähoidot sekä laserhoito. Opiskelutahtia ja tavoitteellista kehittymistä ylläpitivät säännölliset, tiukat tentit anatomiasta ja fysiologiasta, tautiopista, TULE-sairauksista, kuntoutuksen perusteista sekä yritystoiminnasta.

Kuva: (c) Hanna Hansen


Moniammatillinen osaaminen ja jatkuva ammatillinen kehittyminen ovat minulle tärkeitä arvoja, jonka vuoksi kouluttaudun jatkuvasti erinäisissä jatkokoulutuksissa. Ohessa pieni pätkä CV:stäni:

-Ylioppilas 
-Koirahieroja
-Klinikkaeläinhoitaja
-Eläinlääkäriopiskelija (vuosikurssi 5/6 meneillään)

-Fysioterapeutti AMK-opintoja puoli vuotta ennen lääkikseen siirtymistä
-SKL Kasvattajan peruskurssin suorittanut
-SKL pätevöitynyt kehätoimisija
-SKL Jalostusneuvojakurssin suorittanut
-Kissaliiton Kasvattajan peruskurssin suorittanut
-Fear Free-ammattilaisen certifikaatti suoritettu


Koirahierontaa?
Jep, luit oikein. Usko tai älä mutta niin kuin meillä ihmisilläkin on kipeitä jumiutuneita, revähtäneitä ja tukkoisia lihaksia, niin myös koirilla (kuten kaikilla muillakin eläimillä) ne löytyvät ja vaativat säännöllistä huoltoa pysyäkseen kunnossa :D

Kuva (c) Hanna Hansen


Miksi?
Monesti kuulen asiakkailta aluksi, että: "Noh, kokeillaan nyt tätä hierontaa ihan mielenkiinnosta, mutta ihan vallan hyvin meidän Murre on nämä 7 vuottakin pärjännyt ilman hierontaa..."
Kun sitten pari hierontakertaa on takana, omistajalta tulee iloinen ja hämmästynyt tekstiviesti minulle, että: "Et ikinä usko,kun meidän Murre ei ole koskaan leikkinyt palloilla eikä juuri juossut, mutta NYT se juoksee ja noutaa palloa pihalla!" Sen jälkeen hiffataan, että vaikka koira saattaa "pärjätä vallan mainiosti" ilman minkäänlaista lihashuoltoa läpi elämänsä, niin lihashuoltoa saadessaan sen elämänlaatu usein silti muuttuu suurestikin ja koirasta saattaa kuoriutua aivan uusi kerros esiin, kun sen arki ja liikkuminen ja tekeminen on mielekkäämpää hyvin hoidetulla ja vetreällä kropalla.
Tiedämme itsekin varsin hyvin, että kun selkä jumittaa ja niskoja särkee, niin ei tee yksinkertaisesti mieli tehdä mitään. Mutta kun sitten edes sen kerran pari vuodessa yllättäen päättää käydä hierojalla, ymmärtää kuinka jumissa todellisuudessa on ollut ja kuinka kipeä olo saattaa helpottaa nopeastikin; tajutaan, että se kankea ja fyysisesti rajoittunut olotila, jonka kanssa on tottunut elämään, on olotila, josta on mahdollista päästä eroon ja ennaltaehkäistä sellaista.


Lihakset kuormittuvat ja rasittuvat eri tavoin päivittäin, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Pitemmän päälle ne voivat aiheuttaa kiputiloja ja jumeja niin koiralle kuin ihmisellekin.

Mitkä oireet voivat kertoa lihasongelmista?
 • äreys, käytöksen muuttumiset esim. hihnassa vetäminen
 • jäykkyys, kankeus
 • silittämisen tai harjaamisen välttely
 • peitsaaminen
 • selkä köyryssä seisominen/liikkuminen
 • jatkuva venyttely TAI venyttelemättömyys
 • hyppäämästä kieltäytyminen tai empiminen
 • koiran tavallisen suoritustason aleneminen lajeissa
 • palautumisajan pidentyminen treenin/kisojen jälkeen
 • selkeä aristus lihaksissa


Hieronnalla on monia positiivisia vaikutuksia ✅:
 • se lisää aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja imunestekiertoa
 • aukaisee lihasjännityksiä ja kalvojännityksiä, mikä helpottaa liikkuvuutta ja lisää toimintakykyä myös nivelrikosta kärsivien potilailla
 • auttaa kuona-aineiden kehossa poistumisessa
 • nopeuttaa lihaksiston palautumista
 • lisää lihasten elastisuutta ja kimmoisuutta
 • vähentää turvotusta
 • vaikuttaa psyykkeeseen (stressin vähentäminen) ja lieventää kipua euforisen vaikutuksen myötä
 • vähentää/ennaltaehkäisee arpikudosten ja kiinnikkeiden muodostumista
 • Rentoututavalla hieronnalla voidaan myös rauhoittaa  helposti stressaavaa koiraa, sillä hieronta ja sen avulla paremmaksi saatava kehontila vaikuttavat parantavasti myös psyykkeeseen. Hieronnan avulla saadaan rakennutta myös luottamusta ihmisen ja koiran välille esimerkiksi rescue-koirien kohdalla
 • hieronnan yhteydessä löytyy helposti sivulöydöksinä myös omistajaltakin huomaamatta jääneet asiat: kerran asiakkaakseni tuotiin koira, joka oli lopettanut purukapulaan tarttumisen ja epäiltiin kaulan jännitystä. Purulihaksia palpoidessani ilmeni, että takaposkihampaissa olikin voimakas ientulehdus päällä ja koiralle varattiinkin samantien suuhuoltoaika eläinlääkäriin. Toisella asiakkaallani hieronnan yhteydessä löytyi märkivä hot spot.  Eikä ole tavatonta, että hieroja lähettää koiran lääkäriin, missä todetaankin liikkumishaluttomuuden ja vatsavaivojen syyksi kiireellisesti leikattava pyometra  (märkäkohtu)...Huomioitavaa ennen hierontaa!
Hierontaan valmistautuminen ei ole tähtitiedettä sekään, mutta muutama seikka on hyvä muistaa.
Hieronta-aikani kestävät yleensä noin 60min (ensimmäisellä kerralla aika saattaa hieman venyä, kun vasta tutustumme koiran kanssa toisiimme ja lisäksi ensimmäinen hieronta on koiralle usein hieman jännä paikka, joten on annettava aikaa). Jokainen koira on yksilö ja hieronnassa edetään koiran ehdoilla, jokaisen asiakkaan tarpeet arvioidaan yhdessä omistajan kanssa. Hierontakäynti suoritetaan aina koiralähtöisesti, ilman pakotteita. Hoitoon ja hoitokertojen määrään vaikuttavat koiran terveydentila, harrastukset sekä mahdollisesti luuston terveys (röntgen- ja lääkärinlausunnot). Mukaasi hierontakäynniltäni saat kattavat kirjalliset käyntipaperit sekä yksilöllisesti räätälöidyt lihashuolto-ohjeet kotiin! :)

Muista nämä: 
 1. Ulkoiluta koira ennen hierontaa, jotta tarpeet tulee tehtyä ennen hierontaa eikä kesken hieronnan :)
 2.  ÄLÄ ruoki koiraa juuri ennen hierontaan (noin pariin tuntiin ennen hierontaa), jotta koiralle ei tule huono olo
 3.  Hieronnan jälkeen loppupäivä ja seuraava päivä on hyvä viettää rennommin (EI rajuja treenejä, kisoja tai treenejä!)
 4. !!VETTÄ SAATAVILLA!!  koiralle hieronnan jälkeen, sillä hieronta poistaa kuona-aineita elimistöstä ja usein koira on janoinen hieronnan jälkeen.Milloin EI hierota ❌
Hieronta räätälöidään aina jokaisen asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin yhdessä omistajan kanssa, joten pääsääntöisesti hieronnan voi sanoa sopivan kenelle tahansa, mutta toki on muutamia tilanteita, jolloin hieronta-ajankohtaa tai hieronnan hyötyjä vs.riskejä on pohdittava tarkkaan tai siirrettävä tuonnemmaksi. Tällaisia tilanteita ovat esim.
 • akuutit vamma
 • sairaus (esim.kuume) tai infektiot
 • sydänvika
 • syöpä/tutkimattomat kasvaimet
 • epilepsia
 • ikä
 • juoksuaika (keskusteltava)

Muistathan siis myös mainita lääkityksistä hierojalle!

Peruutukset 24h ennen ajanvarausta. Peruuttamatta jätetyistä tai viime tingassa peruutetuista varauksista peritään 50% varausmaksu.


Lihashuolto, luennointi ja koulutuasioissa minut löytää myös Facebookista nimellä Koirahieroja Nea Neva. Eläinlääkäripalveluiden osalta yhteydenotot klinikan kautta.

Kommentit