Jo 5.vuosi Tartossa, seuraava sivu kääntyy

 Se on kuulkaa sellainen juttu että niin vaan ollaan siinä vaiheessa elämää ja opintoja, että viimeisiä kuukausia tarttolaisena elellään. Nyt viidennen vuoden syksy painottuu pääasiassa elintarvikehygieniaan ja lihantarkastukseen liittyviin kursseihin, muutoin kaikki kliiniseen sairaalatyöhön liittyvät asiat pitäisi olla kutakuinkin hallussa ja valmistautuminen kandikesään eli ensimmäiseen kesään eläinlääkärin työssä on jo kovassa vauhdissa.

Tuntuu, että Tartto-vuodet on antaneet ihan hirmuisesti kaikkea. Vaikka täällä on vahva suomalaisverkosto, niin silti jokainen tänne muuttanut on joutunut ihan valtavasti ottamaan ihan itse asioista selvää, järjestelemään elämäänsä monella eri saralla, ahdistumaan kun asiat ei menekään kuten piti mennä ja ponkaisemaan vaikeuksien keskelläkin aina uudelleen ylös, jotta pysyy mukana kovassa pyörityksessä. Jokainen täällä elellyt ja tämän koulun käynyt saa kyllä itseään olalle taputtaa, että ihan itse olet itsesi tähän tuonut missä nyt olet!

Tähän kohtaan ajattelin koota joitakin oivalluksia, ajatuksia ja havaintoja mitä olen tässä Virossa asuessani eläinlääkistaipaleeni aikana hämmästellyt, kauhistellut, ihastellut tai pistänyt vain merkille.  Nämä nyt sellaisia, mistä en muistaakseni ole aiemmin vielä maininnut. Ihan vain, jotta tännepäin suuntaavat tai täällä opiskelemisesta haaveilevat tai juuri täällä aloittaneet saisivat hieman vinkkejä.


Tarton keskustassa liikkuminen ja opiskelija-alennukset
Tartossa maisemat on kauneimmillaan toukokuusta ihan lokakuun loppuun asti. Tänä vuonna vielä marraskuussa oli vielä ruskaa. Toki Tarton Joulutorikin Raekojaplats aukiolla on kokemisen arvoinen.
Ylipäätään kaupunkina Tartto on aivan super kaunis, idyllinen pieni kylä, jossa on kaikki mitä ihminen tarvitsee; luontoa, Emajogi, söpöjä katuja, urheiluharrastusmahdollisuuksia kaikkiin lajeihin, ravintola- ja kulttuurimestoja. Useampana vuonna olen käynyt myös esimerkiksi Vanemuisessa joulukonserteissa, mitkä on ollut äärimmäisen hienoja ja lippujen hinnat yleensä noin.17-23€, ei lainkaan paha sijoitus kultturiin.
Museoita löytyy useampia, ja niistä saa opiskelija-alennuksen kuten myös monista kahviloista (kansainvälinen ISIC-kortti kannattaa tilata Viron sivustolta mobiliina, hinta 3,9€ )
Tarton keskusta-alueella kannattaa liikkua ehdottomasti ilman autoa, jotta löytää kaikki kauneimmat pikku mukulakivikadut ja puistot!
Jos akuutti kiire tulee liikkua paikasta toiseen, näppärä tapa on tilata Bolt. Hinnat tällä hetkellä Tarton keskusta alueella 2,9€-7€ matka.
Monella opiskelijalla on pyörä, se on erityisen näppärä täällä koska välimatkat on tosi lyhyitä ja keskustassa voi olla välillä haastava löytää ilmaista parkkia (plussaa toki se että ilmaisia paikkojakin tässä kaupungissa vielä on!).Jos pyörää ei ole tänne tullessa, sen voi kätevästi hankkia paikallisista käytettyjen pyörien myymälöistä edullisesti tai kysellä esimerkiksi opiskelijoiden omissa suomalaisissa Facebook-ryhmissä josko vanhempi opiskelija luopuisi jo pyörästään :)


Virolainen terveydenhuolto (ja autohuolto)
Lisäksi yhtenä maininnan arvoisena asiana haluan nostaa virolaisen terveydenhuollon joka on hurmannut minut. Suomalaisenakin olen sekä päivystyksessä että yksityisellä saanut aivan erinomaista hoitoa nopeasti ja kattavasti ja aivan järkyttävän edullisesti verrattuna Suomen hintoihin (suhteessa jonotusaikaan). Olen tässä vuosien aikana testannut mm. silmäkirurgian, sairaalavuoteen ja tiputuksen sekä murtuneen hampaan hoidon Tartossa ja voin kertoa, että olen ollut erittäin tyytyväinen jopa opiskelijabdujetilla :D
Esimerkkeinä:
 Sairaalaseuranta, kanylointi, verinäytteet, lääkkeet ja tippa: 5€
Silmäkirurgia, silmässä olevan kasvaimen leikkaus akuutisti ja lähetys patologille: 120€
Murtuneen hampaan tutkimus, röntgenkuvaus, koko suun hammaskartta ja hampaan hiominen: 20€
Jäykkäkouristusrokotus Confidolla 35€ (Suomesta saisi ilmaiseksi mutta itselläni ei ollut burjettia lähteä matksutamaan autolla koiran kanssa Suomeen rokotukselle koska edestakainen matka Suomeen tällä komppanialla on aina yli 200€)
Tähän liittyen mainittakoon, että Virossa asuminen on myös mahdollistanut minulle auton ylläpitämisen sillä myös auton ylläpito on merkittävästi edullisempaa täällä huoltoineen ja korjauksineen joihin Citikanperkeleeni on tutustuttanut minua riittämiin. Esimerkkinä jakohihnan, laturin hihnan, vesipumpun ja jäähdytysnesteiden vaihto Suomessa hinnat alkaen 500€, Tartossa 270€ koko setti.



Koiran kanssa ulkoilu ja ja harrastaminen
Isona plussana arjessa se, että koiraa on mahdollista pitää vapaana niityillä ja pelloilla irti päivittäin. Yhtälailla kun Suomessakin, koira tulisi pitää kytkettynä, mutta ei ole tuntunut kuuluvan kulttuuriin. Tämä tietysti aiheuttaa myös koirakärhämien riskiä koska koirat eivät ole hallinnassa useinkaan vapaanaollessaan ja osa antaa koiriensa jolkotella myös omia menojaan pitkin katuja yksikseen. Göranin ollessa hihnassa Göranin päälle on Tartto-vuosien aikana hyökännyt 27 kertaa vieras koira. Tapaturmilta on silti vältytty mutta omat käteni olen joutunut riskeeraan monesti irroittaessani vieraita koiria.

Harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia on nykyään hyvin Tartossa koirien kanssa. Göranin kanssa kilpailen agilityssa tavoitteellisesti. Suolet ry järjestää koiraporukalle treenejä ja lisäksi erilaisia kouluttajia ja seuroja voi hakea esimerkiksi hakusanoilla Koerteklubi Säde, Tartu KoeraSport, TarkKoer hall ja Agility Arenguselts.

Lavatanssikulttuuria ei ole Virossa oikeastaan, sen sijaan salsa/bachata/lindy-iltoja löytyy melkein viikoittain. Kesäaikaan onneksi ehdin pari kertaa kiertää lavoilla Suomessa.



Eläinlääkiksen 5.vuoden harjoittelu Suomessa
4.opintovuoden jälkeisen kesän suoritin yliopistollisen eläinsairaala harjoittelujaksoa Suomessa Viikissä. Kesä oli budjetillisesti tiukka koska jälleen oli kyse 2kk PALKATTOMASTA harkasta eli menetin tuolta ajalta noin 6000e tulot....
Hauskaa oli, että koska opiskelen Virossa, niin Suomessa kesäharkan tekeminen katsottiin "ulkomaanharjoitteluksi" koska "ulkomaillahan" minä olin nykyiseen asuinpaikkaani nähden. Niinpä tätä harjoittelu varten pystyi hakemaan reilun 1000e Erasmus-apurahan ja Suomen Eläinlääkäriliitolta 200€ apurahan helpottamaan kesän talouskriisistä selviytymistä.
Asunnon löysin kesäksi kaverin kaverin kautta Viikin eläinlääkisopiskelijakollegoilta, eli vinkkivitonen tuleville harkkailijoille: verkostoidu, verkostoidu ja pyydä apua.

  

Helsingin suosikkimestojani
Kesän Helsingissä asuessani (en ollut koskaan asunut pk-seudulla) päätin, että nyt en sitten muuten uuvuta itseäni loppuun vain harkassa vaan otan irti elämästä kaiken. Niinpä tuli käytyä vaikka sun missä seikkailuilla etenkin ruoka-ja drinkkikulttuurin perässä. Saatoinpa viilettää Tinder-treffeilläkin pitkästä aikaa ja pitää kyllä sanoa, että kun on liikenteessä avoimin mielin, on olo että on oikeasti utelias tutustumaan ja kuulemaan vieraista ihmisistä ja ennen kaikkea ei aseta takakireitä odotuksia treffeille niin hyvä tulee! Useammalta treffikumppanilta (kyllä treffailin hyviä tyyppejä useampiakin ja jokainen oli aivan mahtava persoona) tuli kommenttia, että treffit oli miellyttävät koska olin läsnä ja valoisuus näkyi minusta ulos. Ehkä ihaninta mitä minulle on sanottu ja allekirjoitin kehut kyllä täysin koska minulla oli olo että nyt minulla on energiaa jakaa myös muille ja sanoin jokaiselle jo heti alussa, että mä olen voitolla jo sitten jos tämä treffi-ilta ja Helsingin katselu tuntuu kivalta. Ei odotuksia tai pelkoja tai manaamisia tulevasta vaan elämästä nauttimista hyvässä seurassa just nyt :)
Ja juujuu, jotta ei nyt taas aivan kevytkenkäisenä pidettäisi niin mainitsempa muina mangoina ohimennen, että saattoi Helsinkikesästä tarttua matkaan jotain pysyvääkin (ja se ei muuten ole kuppa) ;)

Kesän ehdottomia nostoja ruoan ja juoman paikoista
-Kuuttila bar kalliossa, josta ylläolevan drinkin kuva on. Aivan ihana värikäs atmosfääri, ystävällinen palvelu ja kotoisa tunnelma

Toinen, totaalisen eri tyyppinen mutta ehdottomasti maininnan arvoinen paikka pk-seudulta on Lucy In The Sky-ravintola. IHANA, visuaalisesti kauniisti aseteltu ja erinomainen ruoka. Täydellisen ajoituksen osaava ystävällinen ja valovoimainen henkilökunta. Hintansa arvoinen paikka ja upea ilta-aurinkopaikka!

 
Itä-Helsingistä minuakin moneen kertaan etukäteen varoteltiin, samaan tapaan kuin Tampereella Hervanta kantaa ikuisesti synkän lähiön mainetta vaikka se on aikamoinen opiskelijoiden keskus nykyään. Noh, uhmasinpa maailmaa taas ja lähdin nimenomaan seikkailemaan ITÄ-HELSINKIIN ja sieltä kuulkaas löytyi kesälle mun vakio-ulkoilumaastot Aurinkolahdesta, jonne ajelinkin sitten päivittäin kallioille meren äärelle. Aivan ihana paikka, voisin asua Aurinkolahdessa!

 
Tänä vuonna kesään kuului paljon uusien ja vanhojen ystävien kanssa olemista, ja arjen pikku onnellisuushetkiä kuten yhdessä kootut aamiaiset tai iltapalat, mistä olen äärimmäisen kiitollinen. Pitäkää huolta, että hyvät tyypit pysyvät teidän elämässä <3
Helsingissä kasvitieteellinen puutarha oli keskikesän aikoihin kiva terapiamatka, suosittelen!
Vaikka ei olisi aikaa tai rahaa tai terveyttä suurempiin seikkailuihin, myös arjesta saa huomattavasti mielekkäämpää kun arkisista asioista tekee juhlahetkiä, kuten esimerkiksi kuvassa välipalan asettelu nätisti.


Opiskeluvinkki
Vinkkivitonen nuoremmille vuosikursseille seuraa tässä: kutokaa tai neulokaa! Se ihan oikeasti auttaa A) pysymään hereillä, B)keskittymään C) antaa tunnetta että olet saanut jotain konkreettista aikaiseksi pitkien luentopäivien aikana. Mä tartuin tähän neuvoon vasta 4.vuonna huvttuneena mutta kun äkkäsin samantien että tämähän perhana toimii niin hiukan harmittaa etten ottanut tätä oppimisen tapaa käyttöön jo ensimmäisenä vuotena. Vuoden aikana on valmistunut jo muutamat villasukat, pipo ja pari lapaset :D


Suolet ry ja ainejärjestötoiminta
Vaikka kuinka tuntuisi että omassa arjessa on jo tarpeeksi niin kokeilkaa ainakin tänne opiskelemaan tulevat mukaan järjestötoimintaan lähtemistä! Itse olen toiminut vaikka sun missä pestissä Suolet ry:ssä (lehden päätoimittajana, sometoimikunnassa, hallituksessa, koiratoimikunnassa, tutorina) ja tämän kautta päässyt tutustumaan ja verkostoitumaan paljon paremmin, mikä on oikeasti hirmusen tärkeää tällä alalla koska halusit tai et; tulet aina kohtaamaan työpaikoillasi tai työkuvioissasi meitä suolinkaisia koska piirit on pienet. Kannattaa siis pitää alusta loppuun hyvä meininki kollegoiden kanssa!
Useamman vuoden olen ollut mukana myös Suomen Eläinlääkäriliiton Opiskelijavaliokunnassa sekä tätä kautta Akavan opiskelijoissa edustajana.
Vuosi sitten keväällä sain tassumerkin eli Suolet ry ansiomerkin muistamiseksi järjestötoimistani (ansiomerkki ajamassa korvakorun paikkaa kuvassa :D).

Tarton lempparimestat
Tartossa nyt on miljoona ihanaa nähtävää ja koettavaa paikkaa! Tulet oikeasti yllättymään paljonko täällä on elämää vaikka pinta-ala on pieni.
Noston ansaitsee silti erityisesti vakioravintolakseni valikoituntut Pompei, jossa on aina ollut täsmällinen, valoisa ja ystävällinen asiakaspalvelu. Ravintolan sisustus on moderni ja fresh. Ruoka aivan erinomaista eikä todellakaan pahan hintaista, tällainen kuvassa oleva lounas setti muistaakseni noin 17€

Mainintoja omista tähän astisista kokemuksistani ansaitsevat myös
-V-Spa-kylpylämaailma, joka varsin kohtuuhintainen suola-ja saunamaailmoineen, arkena parhaillaan noin.18€. V-Spa ravintolan ruoka myös super hyvin tehty ja fiinimpi paikka.
-Pakohuoneet Tartossa, ei helpoimmasta päästä lainkaan ;)
-Ronimistehas eli boulderointikiipeilymesta melko uusi ja todella freesi.
-AHHAA-museo, joka Heurekan tyyppinen asioiden ihmettelymesta
-Kivi baari, ihana boohemi hippiluolavivahteen antava baari

Mikä paikka sun kokemuksen mukaan vaatisi ehdottomasti noston Tartossa tai Helsingissä?
Kommentoida voi tämän julkaisun alle niin lukijat saa värikkäämmän listan :)


Vielä on hieman tehtävää täällä Tartossa mutta ajatukset alkaa olla jo aika lailla seuraavassa elämän vaiheessa mikä alkaa näillä näppäimillä....
Aktiivisemmin arjestamme, eläinlääkärielämästä, koirankoulutuksestani, koirahieronnastani ja kaikennäköisestä muusta päivittelen enemmän Instagramissa. Siellä myös lisää Tarttovinkkejä.

@mittelspitzgoran : löytyy treenivideoita agilitysta ja rallytokosta, ideoita koiralähtöiseen ja koira-aktiiviseen positiiviseen koirankoulutukseen. Görania olen brändännyt workingspitz-koirana, koska sille vuosien saatossa rakennettu aivan järkyttävän kova työinto ja parhaillaan se onkin töissä. Agilitykentillä se on pinkonut menemään samaa tahtia kuin sheltit ja bordercolliet, saaden ihmiset hämmästelemään, että miten pystykorvalla voi olla noin korkea motivaatio ihmisen kanssa työskentelyyn. Göran on koirana jo 4-vuoden ikäänsä mennessä nyt opettanut itselleni aivan todella paljon sellaisia asioita kuin kärsivällisyys, huumorintaju, armollisuus itselle ja koiralle sekä oman suhtautumisen tarkasteleminen.

 

@team_neva_et_sulin : kollegani kanssa perustama Fear Free-ideologinen opetussivusto, jonka tarkoituksena on antaa inspiraatiota sekä eläinten omistajille että eläinsairaalan henkilökunnalle eläinlähtöisempään käsittelyyn eläinklinikka/eläinsairaalaympäristössä

@neananetteneva: eläinlääkikseen ja eläinlääkäri-sekä klinikkaeläinhoitaja- ja koirahierojauraan liittyviä juttuja, keittiöfilosofisointia, kehon energian tunnustelua, elämän tutkimusmatkailua, ruokaelämysten metsästystä, musisointia, liikuntaa, minun näköistäni värikästä arkea.

Kommentit