Tartto kotikaupunkina, Living in Tartu

Tartossa kohta puoliin pari vuotta (hallelujah miten tää aika vipeltääkin!) asuneena oon kyllä viihtynyt aivan joka ikinen päivä. Ei ole päivää, jona en olisi ollut ihastelemassa jotakin uusia katuja ja aina löytyy kulman takaa vielä söpömpiä ja mystisempiä paikkoja! Ei ole myöskään ollut juuri päivää, jolloin en olisi valokuvannut tässä kaupungissa, moni luulee minua varmasti edelleen turistiksi kun silmät suurina ihmettelen maailmaa ja kuljen ympäriinsä älypuhelimen kameraa näpsytellen. Suurimalla osalla kavereista ehkä se suurin uutuuden viehätys humala on jo laantunut, mutta musta tuntuu et mä rakastun tähän värikkääseen, historiaa huokuvaan karamellikylään yhä enemmän, mitä enemmän täällä seikkailen kamerani kanssa.

Ydinkeskustassa Raekoja platsin ympäristössä rakennuksia huolletaan enemmän, mutta sivukaduilla monista upeista taloista maalit rapisee seinistä mitä tekee pahaa katsoa. Täällähän siis monessa taloyhtiössä ei ole talonyhtiön huoltopalveluita vaan ns.jokainen kolatkoon itse lumet oman ovensa edestä ja jokainen korjatkoon itse oman ulkoseinänsä jos kerrostalossa juuri sinun olohuoneen kohdalta sattuu maali ulkopuolelta alkaa lohkeilla. Uudemmissa talonyhtiöissä hoidetaankin rakennuksia enemmän jo yhteisvastuullisesti ja rakennuksen remppakulut maksetaan porukalla.

Silti niistä jo rapistuneidenkin sympaattisten talojen  pikkutarkasti koristelluista ikkunakehikoista tai jo luhistuneen ateljeen portailla istuvista ylväistä, kivestä veistetyistä, leijonapatsaista voi aistia sen, kuinka täällä kadut ovat vuosia sitten kukoistaneet.

Koska matkustaminen on edelleen rajoitettua ja moni haikailee etelänmatkoista ja etelänmaiden kauniista katukuvista, ajattelin kevään innoittamana hieman valaista miltä nykyinen kotikaupunkini Tartto näyttää mun silmin! Virallisesti kevätkuvat kai pitäisi ottaa sitten vasta kun hiirenkorvia alkaa ilmestyä puihin, mutta oikeastaan nyt kun lehtiä ei vielä ole, ympäristöstä erottuu paljon sellaista mikä kesällä jää puiden katveeseen.  Enjoy :)


Raekoja plats



Raekojan aukiolta

Toomemäen kukkulalta

Näitä hulppeita linnoja täältä bongailee aika paljon kun kiertelee.
Kaikki kadut eivät kuitenkaan todellakaan ole näin luksusta vaan kontrastina jopa tällaisen tontin vieressä saattaa olla täysin hylätty lahonnut lato, jonka olemassaolo on täysin unohdettu. 

Kasvitieteellisen puutarhan viereiseltä kadulta kirkko


Yks asia mitä Suomessa pidin aivan töherryksinä, mutta täällä tämä on oikeasti taiteenlaji, on nämä maalaukset katukuvassa! Täällä graffitit ei ole ainoastaan epämääräisiä signeerauksia tai viestejä lyhtypylväissä, joista kukaan muu kuin tekijä ei saa selvää, vaan täällä niihin panostetaan ja moni käy varta vasten kuvaamassa teoksia. 

Jokaisen turistin MUST paikka!
Tartu toomkirik eli tuomiokirkko, nykyään tunnetummin rauniokirkko, joka vetää hiljaiseksi jokaisen siellä vierailevan.

Ehdottomasti mun suosikkiseinä Tartossa! Oletko bongannut Tartossa vieraillessasi?

Tartto keväisessä ilta-auringossa 6.4.2021. On täällä ihanaa asua :)

Lisää kuvia ja aktiivisempia päivityksiä meidän Tarttoelämästä voi seurata mun instagramtililtä @neananetteneva ! Käyttäjätilini on yksityinen, mutta vastaan kyllä viesteihin ja hyväksyn kyllä seuraamaan, jos jotakuta opiskelu, koira-arki ja eläminen ulkomailla enemmän kiinnostaa!






Kommentit