Vauhdikasta vauva-arkea ja kevätprojekteja

Tammikuussa elämäni palasi raiteilleen kun sain arkeani vauhdittamaan Göranin (Aureahof's I Shot The Sheriff),  nyt 15-viikkoisen mittelspitz-rakettiriiviön. Tiesin tasan tarkkaan mihin olen ryhtymässä ja tuleva pentuarki hirvitti jo valmiiksi kun niin monta vuotta sain jo elää ns. valmiin ja tasapainoisen koiran kanssa, joka toimi kuin ajatus.  Aina se pääsee kuitenkin yllättämään mitä kaikkea pitääkään pennun kanssa aloittaa opetella ruohon juuritasolta. :D
Tämän ikäisen pennun kehitys on huikeimmillaan niin fyysisesti kuin henkisestikin: koivet kasvavat pituutta huimaa vauhtia ja joka päivä opitaan uutta! Parissa viikossa pentu on jo alkanut omaksua paljon aikuisen koiran juttuja;  kuten luvan odottamista ennekö saa koskea ruokakuppiin, malttamista hoitotoimenpiteiden kuten kynsienleikkuun aikana, luoksetuloa, sisäsiisteyden jo lähes kokonaan ja jopa koiven nostamisen ulkona puunjuurelle. On ihanaa seurata kehitystä, varsinkin kun aiempien vuosien koiranomistajan tietotaidoillani tiesin jo ennenkö pentu oli kotiin saapunutkaan, mitä, miten ja milloin mitäkin lähdettäisiin treenaamaan.
Koska moni on varsinkin kevään ja kesän tulle hankkimassa pentua, ajattelin tähän nyt koota meidän pentuvalmennusohjelmaa, millä olemme saaneet omalla kohdalla jo luotua mielestäni loistavan pohjan tasapainoisen ja hyvän itsetunnon omaavaan, varman ja avoimen koiran kehitykselle, joka minulla on tavoitteena kumppaniksi jälleen kasvattaa.

PÄIVÄ 1, Göran 9vko: Pennun haku kotiin kasvattajalta. Ensinnäkin jätin kasvattajalle jo muutama viikko aiemmin kuljetusboxin ja vilttejä, johon pentu saa tutustua ja tehdä oman pesänsä jo etukäteen. Kasvattajan muut koirat kävivät myös häkissä, jolloin sinne jäi tutun lauman hajua.  Kun sitten muutto uuteen kotiin on edessä, pennun tuttu oma mökki lähtee mukaan turvapaikaksi. Hengailua ja tutustelua vielä kasvattajan luona muutama tunti ennen lähtöä. Leikkihetki ennen autolle lähtöä, jotta pentu olisi mahdollisimman rauhallinen ja lähinnä nukkuisi automatkan. Adaptil-suihke autoon 15min ennen lähtöä rauhoittamaan pentua. Pentu saa itse kävellä autolle, jotta se hahmottaa mihin ollaan menossa. Ennekö autoa edes käynnistettiin, hengailtiin hetki autossa tutkimassa ympäristöä ja syötiin nameja.

Uudessa paikassa tutusteltiin nurkkiin, leikittiin iltavillit ja ensimmäinen yö nukuttiin jo yllättäen todella rauhallisesti. Ainoastaan tarpeilla käytiin pariin otteeseen yöllä.

Göran 9-10vko: Heti ensimmäisen yön jälkeen aamulla aloitettiin käsittelyharjoitukset. Harjattiin turkkia, leikattiin pari kynttä, sitten tauko, ja hetken päästä hampaiden katsomista. Myös istumista ja makuullemenoa alettiin vähin erin leikin yhteydessä treenata heti, sillä mielestäni pennulle on ollut tarpeellista saada pari käskyä hallintaan asap, jotta pentu saa niistä turvaa uusissa paikoissa tulevina viikkoina... Heti kun kotiympäristö ja sen rajat alkoi olla hieman hanskassa, lähdettiin tutustumaan erilaisiin maastoihin jo muutaman päivän sisällä. Pehmeässä sammalmetsässä pennun on ernomaista kehittää koordinattiokykyjään ja tasapainoaan sekä saada virikkeitä niin eri alustojen kosketuksen, nenän kuin korvien ja silmien kautta. Aluksi pentu kömmeltää ja vetää kuperkeikkaa jokaisen juuren ja risun kohdalla, mutta jo 15min jälkeen se alkaa hahmottaa kuinka korkealle tassuja pitää nostaa juurakossa ja kuinka pysyä päällä kaatuneen puunrungon päällä.

Eroahdistus vaanii...Vaikka kuinka olin suunnitellut pennun koulutusaikataulut ja kerraanut pennun kasvatuksen kulmakivet, meinasin heti alkuun tehdä klassisen virheen; olin pennun kanssa LIIKAA kokoajan. Aluksi mielestäni oli mahtavaa kuinka pentu alkoi heti ottaa kontaktia ja seurasi minua kuin hai laivaa joka paikkaan reippaasti. Ihanaa! Minun ei tarvitse keksimällä keksiä miten olisin mielenkiintoinen ja seurattava johtaja vaan homma hoituu itsestään ja pentu leimautuu minuun jee! Pentu tuli vessaan mukaan, viemään roskia ja jopa suihkuun istumaan mukaan! Mahtavaa, yleensä olen joutunut totuttamaan pennun suihkuun mutta tämä tulee mukaan itse! Wau!.... jep jep, hienolta kumppanuuden alulta kuulostaa mutta vaarana piilee myös voimakkaan eroahdistuksen mahdollinen kehittyminen kun koira on liki sinussa 24/7. Alle viikossa huomasin jo, että pentu ei suostunutkaan jäämään yksin. Jos yritin mennä edes vessaan yksin, se haukkui vaativasti minua palaamaan heti paikalla takaisin. Kyseessä ei ollut siis mikään pieni "olen yksin"-itkeminen vaan hysteerinen räksyttäminen ja ovea vasten hyppiminen. Päätin, etten mene käskystä takaisin vaan vasta sitten kun pentu rauhoittuu. Rauhoittuminen veikin melkein 5min ennekö pentu hieman hiljeni. Moka oli ehtinyt silti jo omalta osaltani tapahtua; olin itse aiheuttanut pennulle tilanteen, jossa se hätääntyy yksin ollessaan. Piti aloittaa yksinolotreeni siis aivan minimalistisilla askelilla uudestaan, alla vinkit, joilla meillä tilanne saatiin viikon harjoittelulla jo rauhoittumaan.

Yksinolotreeni:

1) aloitettava HETI ensimmäisinä päivinä jo! Tämä ei tarkoita sitä, että jätät pennun 8h työpäivän ajaksi yksin VAAN yksinolotreenin harjoittelu alkaa niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin että pennun kanssa ei touhuta kokoajan (vaikka se on kuinka söpö ja sen kanssa onkin tärkeä viettää aikaa). Kotona ollessa keskeytä välillä randomisti leikki pennun kanssa ja ala vaikka tehdä ruokaa keittiössä, jonka aikana pennun on keksittävä myös itse tekemistä. Pennun on tärkeää oppia leikkimään myös yksin ja se ei tapahdu, jos olet viihdyttämässä sitä kokoajan.

2)Käy päivän aikana useaan otteeseen esim. toisessa huoneessa, parvekkeella tai oven ulkopuolella, jonne pentua ei päästetä mukaan vaan pennun on kyettävä pari sekuntia olemaan ilman alituista kontaktia sinuun. Ensimmäisillä kerroilla kun avaat oven, pentu varmasti pyrkii mukaan varsinkin jos pentu ei ole vielä ko.tilaan päässyt tutustumaan. Annan pennun tulla ensimmäinen kerta perässäsi ja tule takaisin olohuoneeseen ilman sen suurempaa ohjelmanumeroa. Kävele takaisin toiseen huoneeseen tai parvekkeelle (pentu todennäköisesti vieläkin seuraa sinua), viivy siellä  hetki ja palaa olohuoneeseen tekemään omia juttujasi. Kun ramppaat kahden huoneen väliä tai parveke-olohuoneväliä 10 kertaa putkeen epäsäännöllisin aikavälein, väitän, että pentu kyllästyy jossain kohtaa ramppaamaan sinun perässäsi kun se tietää jo että menet kuitenkin vain "ihan tylsästi istuun hetkeksi toiseen huoneeseen , eikä tapahdu mitään jännään" --> pentu tietää, että tulet kuitenkin takaisin.

3) Ulkoile pennun kanssa, leiki ja tee aivotyöskentelyä sen kanssa ennekö olet jättämässä sitä yksin kotiin. Yksin kotiin jäädessään pennun tulee olla väsynyt, kylläinen, tarpeensa tehnyt ja levollisessa mielentilassa. Laita rauhallinen radiokanava, puhekanavat on hyviä, päälle hiljaiselle jo hieman ennenkö suunnittelet poistuvasi kotoa. Näin ollen taustahälinä pysyy jatkumona vaikka sinä poistutkin asunnosta myöhemmin. Itse olen tunkenut Kongiin märkäruokaa ja pakastanut sitä 10min ennekö annan sen pennun askarreltavaksi. Lisäksi yksin kotiin jäädessä olen rajannut pennulle muutaman neliömetrin kokoisen tilan, jossa ei mitään vaarallista pureskeltavaa. Tehdessäni lähtöä olen siis valmistellut aitauksen NIIN että pentu on aitauksen ulkopuolella ja minä aitauksessa --> pentu haluaa aitaukseen koska minäkin olen siellä. Laitan Kongin aitaukseen, mutten vieläkään päästä pentua sinne. Pentu pyrkii kovemmin aitaukseensa koska siellä on RUOKAAAA. Otan pentuun kontaktin, pyydän sitä tulemaan luo ja nostan innokkaan ipanan aitaukseen, johon sillä on jo kova kiire. Pentu jää nakertamaan onnessaan ruokaa ja muutamassa päivässä se jo oppii, että omistajan lähtö asunnosta tietää naminamia omassa aitauksessa. Yksinoloharjoituksissa auttaa hurjasti tallentava/online videointi. Itse käytin Digital Dogsitteriä,jonka kautta sain tietää miten pentu pärjää. Aluksi kävelin asunnosta vain pihalle ja seurasin tilannetta videolta. Kun näin videolta, että Kongin ruoka alkoi olla lopuillaan ja kohta pentu hiffaisi olevansa yksin ja alkaisi mekastaa, kävelin jo ennakoivasti muina miehinä takaisin sisälle. Vähäeleisesti ja neutraalisti. Pennulla oli Kongi vielä kesken ja se vaivautui työntouhussaan vain vilkaisemaan ohimennen "jaa, mamma tuli" ja jatkoi hääräämistä. Tulos saavutettu: koira oli rauhallinen yksinollessaan eikä ehtinyt turhautua tai hätääntyä. Seuraavilla kerroilla aikaa voi pidentää muutamasta minuutista kymmeneen minuuttiin, seuraten koiran kehitystä. Jos tulee takapakkia yhtään, tiedät, että olet harpannut liian ison askeleen ja sinun on uudelleen vakuutettava koira siitä, että: "Mitään hätää ei ole vaikka mamma poistuu hetkeksi. Se tulee kyllä takaisin ja voit vaikka askerrella Kongin ja nukkua sillä aikaa."

Göran 11-12vko: Pennun kannalta kahden viikon jälkeen oli edessä taas jos iso muutos.. MUUTTO Viroon (Joululoman kun olin töissä Suomessa ja täten pentu oli myös ensimmäiset kaksi viikkoa Suomessa). Olin etukäteen ja minimoinut pennun muuttostressiä totuttamalla pennun ajatukseen: "Missä oma mökki (kulejtushäkki) ja omistaja, siellä koti". Vaikka ympäristö vaihtuikin aivan liian tiuhaan tahtiin olosuhteiden pakosta, muutto Viroon meni todella kivuttomasti. Automatkaan Tampereelta Helsigin satamaan varattiin runsaasti aikaa, jotta saatiin pitää pissataukoja ja jaloitteluja. Laivassa olin varannut lemmikkihytin, jotta saamme matkustaa rauhassa turvallisesti ilman hälinää. Laiva keikutti aallokossa aikalailla, mutta hyvin pärjättiin ilman suurempia pahoinvointeja.

Uudessa kodissa suihkin kämppään jo ennen pennun tuomista sisälle Adaptil-suihketta ympäriinsä luomaan "täällä on turvallista, kaikki on hyvin"-fiilistä, josta nyt ei ainakaan ole haittaa jollei hyötyäkään. Uudessa kodissa pentua selkeästi helpotti rutiinit, jotka olimme jo ehtineet luomaan. Vaikka ympäristö muuttuu, rutiinit ja omistaja säilyy. Pentu tietää, mitä tehdään milloinkin ja kuinka kuuluu olla.

Meidän päivittäisiä rutiineja:

  • Aamu-ulkoilu klo 7-9 välillä
  • Kontaktitreenejä, luoksetulotreeniä ulkoilun lomassa leikkiin piilotettuna
  • Aamupalan "metsästys" eli piilotan aamupalan kotiin ja pentu saa itse etsiä sen
  • Hampaiden katsominen päivittäin ja/tai hampaiden harjaus
  • Rauhoittumisaika klo 10-14, ei ohjelmaa. Pentu lepää.
  • Päiväulkoilu. Koirakavereiden tapaaminen tai treenit tai metsässä ulkoilua.
  • Päiväruoka klo 16-18 välillä
  • Rauhoittumista,tai pentu touhuaa itsekseen klo 18-20
  • Iltakävely 
  • Iltatouhut: rauhallisia aivoaktiviteetteja kuten ist-maahan treeniä, namin etsintää, puruluiden järsintää. Käsittelyjä kuten turkin tarkastus punkkien varalta (huom! Punkit liikkuu jo +5 asteessa ja tykkäävät kosteasta, joten tämä kevät on otollinen punkeillle!), turkinharjaus, hieronta tms.
  • Klo 22 --> valot sammuu, hiljaisuus ja pennulle kerrotaan, että "nyt nukutaan"

Göran 12-15 viikkoa

Arki on alkanut jo rullaamaan hyvin rutiineiden kanssa. Koulupäiväni eivät onneksi ole pitkiä ja pääsen välillä tauolla kotiinkin, joten Göran on tällä hetkellä yksin päivässä arkisin keskimäärin 4-6h, mikä selvästi on vielä tarpeeksi lyhyt aika pennulle kun metelöintiä ei ole kuulunut eikä tuhoja tehty! Jonain päivänä poikkeuksellisesti Göran oli 8h yhteensä yksin (tauko välissä), milloin turhautuminen/kyllästyminen makoiluun alkoi näkyä; kengät oli ripotetu pitkin kämppään ja jokaisesta kengästä näppärästi irrotettu pohjalliset. Myös sanomalehdet oli riekaleina. Tarpeet Göran on alusta asti hakeutunut tekemään paperille ja tällä hetkellä minulla on kotona hätävessana enää yksi sanomalehti levitettynä lattialle. Pääsääntöisesti Göran tekee tarpeet jo ulos, päivisin sisälle Göran ei oikeastaan enää tee.Mutta luonnollisesti pidätyskyky ei ole vielä aikuisen koiran, jolloin paperilla sitten käydään yöllä kerran tai kaksi kun ei pääse ulos.

Sisäsiisteyden opettamisestakin on montaa kuppikuntaa: aluksi ensimmäiset viikot, Göranin ollessa 9-12vko, itse halusin vahvistaa kaikin keinoin ulos tarpeiden tekemistä, joten ramppasin pennun kanssa jatkuvasti tunnin parin välein ulkona tarpeilla, myös yöaikaan, jotta pennun ei "tarvitsisi" tehdä tarpeita omaan pesäänsä eli kotiin. Ulkona kehut ja bileet kun tarpeet tehtiin ja sitten takaisin nukkumaan. Kun kouluarki alkoi, totesin, että nyt ei enää rampata aamuyöllä ulos kun pentu pystyy päivisinkin 3-4h pidättään hienosti. Tällä hetkellä, kun pennun viimeisen kerran illalla käytän klo 21 jälkeen ulkona, niin aamulla klo 6 on vessahätä. Kohtalaisen pitkiä öitä siis jo nukutaan :)

Alle olen koonnut meidän pentukouluaikataulua, millä tahdilla olemme tehneet ja millä mallilla koirakansalaisen taitomme ovat nyt kun ikää on 15 viikkoa:


  1. LUOKSETULO. Aloitettu kutsumalla nimellä jo ensimmäisenä päivänä: koiran nimi --> koira reagoi --> kehu ja namin haku tai leikki. NYT: tunnistaa nimensä ja tulee luokse myös ulkona käskystä, ottaa katsekontaktin.
  2. JÄTÄ. Göranilla oli jo 9-viikon iässä kova tarve puolustaa ruokaansa, varsinkin luita muristen. Vaihtokauppatekniikalla tätä on treenattu. Tila: Tällä hetkellä osaa luopua ruoasta. Variksista ja muista linnuista luopuminen vielä työnalla XD
  3. MAAHAN. Aloitettu ensimmäisenä päivänä 9-viikon iässä. Sujuu hyvin ja on Göranin yksi lempitempuista. Tila: Hiotaan tällä hetkellä nopeutta ja oikeaa asentoa.
  4. ISTU. Aloitettu ensimmäisenä päivänä 9-viikon iässä. Tila: Sujuu hyvin. Hiotaan tällä hetkellä nopeutta ja oikeaa asentoa ja ilman käsimerkkiä toimimista.
  5. YMPÄRI/ÄMPÄRI (vastapäivään pyöriminen): aloitettu 13 viikon iässä. Tila: Sujuu ja toimii palkintotemppuna!
  6. HAMPAAT (käsittää hampaiden katsomisen ja koko päänalueen kopeloinnin): tehty alusta asti. Tila: harjoitukset jatkuu eri ihmisten kanssa.
  7. ODOTA. Tehty alusta asti niin toimpiteisiin rauhoittumisessa kuin paikallaolotreenissäkin. Tila: Paikallaolotreenissä kestää tällä hetkellä 2m etäisyyden ja noin 10sek.
  8. OTA. Hampaiden käyttö on ollut Göranilla erityisen aktiivista, erityisesti leikkimisen yhteydessä kiihtyy helposti ja nakkaa käteen kiinni. Tämän vuoksi olemme treenanneet tarraamisen kohdentamista leluun napakasti, tavoitteena käyttää myös noutoharjoituksissa. Tila:Vaiheessa.
  9. KÄSI. Koira koskettaa kättä kuonollaan. Treenattu 14 viikon iästä ja auttanut paljon estämään käsien nkaertamisen. Jos meinaa käyttää hampaitaan käteen, annan Käsi-käskyn ja koskettaa hampaiden sijaan kuonollaan. Tila: osaa käskyn.
  10. TAKAA. Koira kiertää tolpan tai esteen takaa ohjaamaani kautta. Tila: Vasemmalta kierto sujuu, oikealta puolen vaatii treeniä. Aloitettu vasta viikko sitten.
  11. RUUTU. Koira hakeutuu "ruutuun" eli kankaan päälle tai merkittyyn kohtaan käskystä. Tila: osaa hakeutua jumppamaton päälle, treenataan nopeutta.
  12. MÖKKIIN. Koira menee omaan kantohäkkiinsä. Tämä on ollut helppo opettaa, sillä kun alan pakata, Göran sujahtaa jo valmiiksi omaan boxiinsa odottamaan, että hänen ylhäinen korkeutensa kannetaan autoon. Tila: osaa lähietäisyydeltä, treenataan kaukolähettämistä.
  13. TUO. noutaa leikin yhteydessä hienosti lelut, mutta käskyn yhdistäminen toimintaan täysin vaiheessa vielä :D
  14. SEURAA. Aloitettu pari viikkoa sitten. Tila: osaa pitää katsekontaktin ja paikan, mutta treenataan seuraamsita yhä enemmän liki jalassa kiinni. Jaksaa seurata noin. 5-8sek kerrallaan, kunnes vire laskee.
  15. SIVU/ LIKI: Koira tulee perusasentoon vierelle. Aloitettu 3 viikkoa sitten. Tila:namin kanssa hakee paikan hyvin, ilman namia kohta epäselvä. Tehostettu takapäänkäyttöä etutassujen korokkeen kanssa. Oikealle sivulle eli "LIKI" tuleminen alkuvaiheessa.
  16. PUTKEEN. Koira juoksee esteputken läpi. Tila: Kotona sujuu vauhdikkaasti leikkiputken kanssa, käsky siirretään agilitykentille aikanaan.
Virossa olemme päässeet nyt myös aloittamaan tokotreenit ja agilityn vauva-alkeet ilman rimoja treeniryhmissä. Tämäs ivusto lataa videot huonosti, mutta treenejämme ja edistymistämme näkee instagramista Göranin omalta sivulta @mittelspitzgoran --> Göranin Instagramiin .






Kommentit