Ikääntyvä koira, tarpeet ja lihashuolto

Kun omalle kohdalle tulee se hetki, jolloin tajuaa oman koiran olevankin yhtäkkiä jo veteraani-iässä (uni maistuu ehkä enemmän kuin aiempina vuosina eikä tassut vipellä enää yhtä vilkkaasti paikasta toiseen kuin rasavillinä pentuaikana) monelle omistajalle hiipii hiljalleen mieleen myös se kauhistuttava ajatus, että "Nytkö se vanhuus ja alamäki alkaa? Kauanko meillä on vielä aikaa?". 

Fakta oman koiran ikääntyvyydeestä saattaa tulla omistajalle yllätyksenä eläinlääkärikäynnillä, kun rokotuskorttia tutkiessa yhtäkkiä huomataan, että: "Herttinen, meidän vauva onkin jo näin vanha! Muistin, että se on nuorempi!" Tai sitten ikääntymisen seuraukset huomataan siinä vaiheessa kun koira alkaa oireilla esim. nivelrikkoaan. Monesti koiran ikääntymistä ei muisteta (tai haluta muistaa) eikä huomioida ennen kuin vasta pakon edessä kun koiralle ilmestyy joitakin vanhuuden merkkejä; kankeutta, kipuilua, väsymystä tai jokin sairaus puhkeaa, mikä vaatii mahdollisesti loppuelämän kestävää hoitoa. 

Monissa tilanteissa rakkaan lemmikin kanssa saataisiin yhteisiä, kivuttomia elinvuosia paljon lisää huomioimalla ikääntyminen jo ennen kuin askel alkaa hidastua. Ikääntymisen tuomia ongelmia pystytään ennaltaehkäisemään muutamalla helpolla huomiolla arjessa, jotka olen koonnut seuraavaan kuvaan.








Kommentit