Hieronnasta apua rescuekoirille

Rescuekoira Lili adoptoitiin Espanjasta vajaa vuosi sitten Suomeen. Lili on kotiutunut hienosti, mutta monet asiat jännittävät aluksi, kuten esimerkiksi vieraan koirahierojan saapuminen kotiin. Hierontakäynnit teen pääsääntöisesti kotikäynteinä, sillä koirat käytännön kokemukseni mukaan ovat  rentoutuneet kotioloissa hierontaan paremmin kuin vieraassa paikassa, kunhan koti on häiriötön hieronnan aikana. Ensimmäisellä hierontakäynnillä ensimmäiset 10min Lili tutkailee uutta tilannetta  varoetäisyydeltä, asunnon toisesta päästä.  Rapisevien namien avulla nuoren koiran uteliaisuus kuitenkin vie voiton ja pikkuhiljaa Lili uskaltaa tulla tutustumaan lähemmäksikin, ei kuitenkaan heti kosketusetäisyydelle vaan ainoastaan sen verran lähelle, että namit saa napattua vieraaltakin ihmiseltä. Tutustumista jatketaan rauhassa, kannustavasti, täysin koiran ehdoilla. 


Lili tuntee kotonaankin olonsa turvallisimmaksi korkeilla paikoilla, kuten sängyllä ja sohvalla, jossa se tuntee hallitsevansa tilanteen kun voi tarkkailla ympäristöä. Lattialla Lili on epävarmempi. Näin siis päädyimme siihen, että Lili hierotaan sohvalla. Aluksi mukavaa naminsyöntiä jatkettiin vielä sohvallakin ja pikkuhiljaa Liliä palkittiin myös siitä, että vieraan ihmisen käsi voi olla vieressä ilman että tapahtuu mitään. Nopeisiin ja äkkinäisin liikkeisiin Lili reagoi säpsähtäen ja valmistautuen pakenemaan, joten keskityn kokoajan siihen, että äänensävyni on rauhallinen ja jokainen liikkeeni on rauhallinen mutta varma, jolloin Lilikin huomattavasti alkoi luottamaan minuun. Lili vaikutti aluksi hyvin epäilevältä, että voiko tämä muka olla todellista, että saa herkkuja tekemättä mitään sohvalla makoillen ja kaiken lisäksi mitään pahaakaan ei tapahdu.
Ensimmäisen hierontakerran aikana Liliä aluksi kovasti huolestutti mistä tässä on kyse ja Lili pyrki rauhoittamaan mielentilaansa haukottelemalla tiheään. Kun Lilin mielentila saatiin luottavaisemmaksi, Lilin hengitys rauhoittui ja Lilin jännitys alkoi kadota, päästiin Lili hieromaan hyvin. Omistajan mukaan Lili lähinnä välttelee vieraiden ihmisten silmiin tai kasvoihin katsomista (mikä on luontaista ujolle koiralle, joka ei halua katseellaan vahingossakaan antaa haastavaa signaalia toiselle,mikä voisi sytyttää tappelun. Kun koira kääntää katseensa pois, se ilmaisee että: "En ole uhka, älä sinäkään ole minulle".) Kun hieronnan aikana juttelin rauhallisesti Lilille ja kerroin eleilläni mitä olen tekemässä seuraavaksi, Lili yllättäen alkoi myös ottaa ystävällistä ja uteliasta katsekontaktia minuun. Välillä hieronnan aikana Lilillä ihan vahingossa alkoi jopa silmätkin lupsumaan kiinni ja koiran olemus alkoi muuttua levolliseksi, aivan erilaiseksi kuin mitä se oli käynnille saapuessani.


Seuraava hierontakäynti tehtiin jo viikon kuluttua ensimmäisestä, jotta Lilille saataisiin luotua pienellä aikavälillä positiivisia kokemuksia hieronnasta ja jotta loputkin jumit saataisiin käsiteltyä. (Hieronta-aikani ovat n. tunnin käyntejä, sillä juuri sen pidempään ei koira tavallisesti jaksa makoilla paikoillaan. Näin ollen myöskään monesti läheskään kaikkia jumeja ja kireyksiä ei saada käsiteltyä auki yhden hieronnan aikana, vaan se vaatii pari kolme kertaa. Toisella hierontakerralla käsittely on myöskin huomattavasti helpompaa kun pohjatyötä on tehty ja pahimmat ongelmakohdat on saatu hoidettua ensimmäisellä kerralla, jolloin seuraava kerta toivon mukaan on vielä mukavampi.) Toisella käynnillä lähtötilanne niin Lilin lihasten osalta kuin henkisestikin oli jo paljon parempi, joten Lilin kanssa päästiin aloittamaan itse hieronta lähes heti käynnin alussa, kun Lili muisti jo ennalta mikä juttu tämä olikaan. Positiivinen yllätys ja sanoisinko jopa erävoitto oli se, että omistaja kertoi ettei Lili juurikaan heiluta vieraille häntäänsä koskaan, mutta molempien hierontojen jälkeen Lili lattialle iloisesti hypätessään heilutti terhakkaasti häntäänsä odottava ilme kasvoillaan ,että "Kivaa, mitäs sitten tehdään?!!".  Lili ei myöskään kiitänyt enää piiloon turvapaikkaansa heti tilaisuuden tullen vaan jäi rohkeasti seuroihin, mikä osoittaa sen, että fyysisten jumien lisäksi Lililtä saatiin myös join henkinen jännityslukko aukemaan :) Ihanaa Liliä voi seurata instagramissa @lili_the_latina !

Eläinlääkäriasemilla monta vuotta työskennelleenä olen kohdannut monia monia hyvin erilaisia rescuekoiria. Luonteita ja käytöksiä löytyy yhtä monia kuin mitä koirilla on erilaisia historioitakin; osa rescueista on rennon rempseitä ja luottavaisia eikä niiden nykyisestä olemuksesta voisi päällepäin uskoa, että ne mahdollisesti ovat kokeneet mitä hirveimpiä kaltoinkohteluita. Valitettavasti osa kärsii läpi elämänsä jatkuvasta jännityksestä ja ahdistuksesta, mikä niillä on jäänyt sisäisesti päälle vaikka ovatkin päässeet asumaan parempiin oloihin. Moni kohtaamani rescuekoira on omistajiensa mukaan "jatkuvassa valmiustilassa" sillä kaduilla tai "villeinä" eläneet koirat joutuvat hengissä  selviytyäkseen olemaan jatkuvasti valppaina ympäristön suhteen; on oltava skarppina, jotta voi tarpeen tullen paeta nopeasti vaaraa tai tarvittaessa puolustautua, jos ei ehdi muuta. Tällainen jatkuva staattinen jännitys kuormittaa niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja lihakset jumiutuvat näin ollen myös helpommin. Kun lihakset ovat jumissa ja on kankea, kipeä olo, se ruokkii taas pahaa oloa henkisesti, sillä kelläpä nyt olisi hilpeä mielentila kun paikkoja särkee tai normaali vetreä liikunta ei suju. Hieronta voisi olla suuri helpotus myös monelle muulle rescuelle, sillä hieronta avaa koiraa niin henkisesti kuin fyysisestikin; koiralle joka jännittää päivittäin ja on valmiusasemissa myös nukkuessaan, hierontatunti voi olla todellisuudessa ainoa hetki, jolloin koira oikeasti lepää. Se oppii luottamaan siihen, että vieraan käden kosketus ei tee pahaa vaan helpottaa oloa kun jumit aukeaa, lihakset pehmenee, verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuu sekä hengitys rauhoittuu. Kun se oppii, ettei vieraan käsi lyö, myös eläinlääkärissä käynnit sujuvat helpommin ja koiran tutkiminen on sekä lääkärille että koiralle mukavampaa ja riskittömämpää. Se oppii, että hierontahetkenä se voi luottaa maailmaan täysin ja rentoutua, sillä se aistii, että hieroja pitää huolen ettei uhkia ympäristössä ole.  Hetken aikaa se voi olla ihan vain rentoutuneena, huoletta, tässä ja nyt.


Kommentit